Tips voor een geslaagd gerecht met asperges

Auteur: Datum: 01.april 2017

De asperge is een edele groente en ze is heel gemakkelijk te bereiden. Alles wat je moet weten om een geslaagd aspergegerecht te bereiden, kom je hier te weten.

Tips voor in de supermarkt

Kies voor glanzende, stevige en knapperige asperges. De afgesneden uiteinden moet vochtig en sappig zijn. Een oud trucje helpt hierbij: verse asperges piepen wanneer je ze tegen elkaar wrijft. Per persoon kun je, afhankelijk van het recept, het best 500 gram asperges kopen.

Asperges perfect bewaren

Uiteraard smaken asperges het lekkerst wanneer ze vers van het veld komen. Bewaar ze dus het best niet langer dan twee of drie dagen in de koelkast. Daar kun je ze het best bewaren in een vochtige keukenhanddoek.

Je kunt asperges ook invriezen. Was de asperges, droog ze goed af en snijd de uiteinden van de stengels af. Witte asperges moet je schillen alvorens je ze invriest, bij groene asperges is dat niet nodig. Doe de asperges in een diepvrieszakje of een doosje, sluit goed af en bewaar maximaal zes maanden.

Asperges perfect bereiden

Asperges kun je het best schillen met een dunschiller, en dat van boven naar beneden. Bij groene asperges moet je enkel het onderste derde schillen, aangezien de schil bij deze aspergesoort veel zachter is. De harde uiteinden snij je achteraf af. In de supermarkt kun je ook geschilde asperges kopen als je het druk hebt. Deze zijn dan alleszins een beetje duurder.

Doe de asperges in een kookpot die breed genoeg is en zorg ervoor dat ze net onder water zijn. Zo blijven de voedingsstoffen en de smaak optimaal behouden. Voeg zout (1/2-1 TL) en eventueel een snuifje suiker toe. Dat zorgt ervoor dat de bittere smaak bij witte asperges geneutraliseerd wordt. Eventueel kun je ook een schijfje citroen toevoegen aan het kookwater.

De gaartijd is verschillend per aspergesoort. Witte asperges hebben 20 tot 25 minuten nodig, afhankelijk van de dikte. Groene asperges zijn al na 5 tot 15 minuten klaar.

Tags: , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen