Vet: vriend of vijand bij het afvallen?

Auteur: Datum: 17.maart 2017

Afvallen betekent dat we vet willen verliezen. Hoe doe je dat? Allereerst door geen vet meer te eten, zou je denken. Maar dat is niet helemaal waar. Want vet vermindert het hongergevoel, beschermt organen en levert essentiële vitamines. Tenminste, als je de juiste vetten in de juiste hoeveelheden eet.

Vet is opgebouwd uit vetzuren. Die vetzuren zijn een belangrijke bron van energie en leveren ons de vitamines A, D, E en K. Die vitamines maakt ons lichaam niet zelf aan, dus moeten we die via voeding of supplementen binnenkrijgen. Ons vetlaagje houdt ons natuurlijk ook warm en fungeert als schokdemper voor onze organen. Daarnaast is vet een belangrijke bouwstof voor cellen en hormonen waaronder cholesterol.

Maar cholesterol is toch slecht voor je?

Cholesterol is een onmisbare bouwstof. Maar heb je hier te veel van, dan vergroot het kans op hart- en vaatziekten. Dat geldt overigens vooral voor het LDL-cholesterol, beschouw die dus als je vijand. Cholesterol is opgebouwd uit LDL- cholesterol, HDL-cholesterol, triglyceriden en VLDL-cholesterol. Overtollig LDL-cholesterol stapelt zich op langs de vaatwand en vernauwt de vaatwand. Op de lange termijn loop je hierdoor een verhoogd risico op een hartinfarct. HDL-cholesterol ruimt dit juist op, dus die is je vriend. Ook triglyceriden, vetten in het bloed, stapelen zich op aan de vaatwand. Het VLDL-cholesterol heeft de taak die weer af te voeren.

Waarin zit schadelijke LDL-cholesterol?

Vooral in vette dierlijke producten, zoals kaas, worst, roomboter, slagroom. Dit zijn namelijk verzadigde vetten en die verhogen het LDL-cholesterol. Gebruik dus liever onverzadigde vetten. Die vind je in plantaardige producten zoals olijfolie, noten, avocado en pinda’s. De onverzadigde vetten hebben de eigenschap het slechte LDL-cholesterol te verlagen. Qua calorieën maakt het overigens niet uit welk soort vet je eet, 1 gram vet bevat 9 kcal.

Hoeveel vet is gezond bij de dagelijkse energie-inname?

De voedingsnorm voor vet staat op maximaal 40 energieprocent. Dat betekent dat je 40 procent van je totale dagelijkse energie-inname uit vet haalt. Voor mensen met overgewicht wordt maximaal 35 energieprocent aanbevolen. Voor de gemiddelde Nederlandse man met weinig beweging is dat ongeveer 100 gram vet per dag. De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft voldoende aan 80 gram.

Hoe helpt vet bij afvallen?

Doordat vet moeilijk is af te breken, in tegenstelling tot suiker, vertraagt het de vertering. Hierdoor heb je minder snel honger. Ook zorgt het ervoor dat suiker minder snel in je bloed wordt opgenomen, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar vet wordt ook makkelijk opgeslagen. Dus als je lichaam genoeg brandstof heeft en het vet niet nodig heeft, wordt het bewaard op een plek waar jij het liever niet wilt!

Top 5 gezonde vetten

  1. Vette vissoorten; bijvoorbeeld haring, zalm, makreel. Eet ze twee keer per week
  2. Noten; vet en calorierijk, maar ook vol voedingsstoffen. Bij uitzondering een handje als tussendoortje volstaat. En dan zonder zout en liefst ook ongebrand.
  3. Avocado; heerlijk! En boordevol vitamine, mineralen en vezels.
  4. Zaden en pitten, lijnzaad is de absolute winnaar. Maar ook sesamzaad, chiazaad en pompoenpitten zijn super gezond.
  5. Olijven en olijfolie, naast goede vetten bevat de olijf antioxidanten.

Zoekt u lekkere maaltijden met goede vetten? Zoek eens naar ‘vis’ in onze uitgebreide receptendatabase.

dieetplan gratis aanvragen