Vlees bakken of grillen? Zo maak je vlees snel en sappig klaar!

Auteur: Datum: 12.februari 2015

Het is niet altijd even gemakkelijk om stukken vlees sappig klaar te maken. Met deze tips zet je moeiteloos een lekker stukje vlees op tafel!

Vlees bakken: enkele tips

Wil je vlees bakken? Gebruik dan malse stukken vlees die niet te dik gesneden zijn zoals kip, kalfslapjes of biefstuk. Neem het vlees op tijd uit de koelkast. Leg je toch koud vlees in de pan? Dan verlaagt de temperatuur van de pan en verkleint de kans op een lekker korstje op je vlees. Gebruik een pan met dikke bodem, zodat de warmte beter behouden wordt. En zorg ervoor dat de grootte van de pan in verhouding is met de hoeveelheid vlees. Ligt er te weinig vlees in je pan? Dan verbrandt de vetstof die je gebruikt om te bakken op de plaatsen waar geen vlees ligt.

Voeg olie toe en laat je pan goed warm worden. Kruid je vlees vlak voordat je het in de pan legt. Doe dit niet te lang op voorhand, want dan trekt het zout vocht uit het vlees. Leg het vlees in de hete pan. Gebruik tijdens het bakken nooit een vork, want hiermee prik je al het vocht uit je vlees en zie je je lekker sappig stukje vlees aan je neus voorbijgaan. Laat je vlees goed aanbakken aan de ene kant. Zo krijg je een lekker krokant korstje. Na een paar minuten draai je je vlees om.

Tip: Om je steak zacht en sappig te houden, haal je de pan van het vuur en overdek je ze met aluminiumfolie. Laat het vlees even rusten. Dankzij het aluminiumfolie verdampt het vocht niet, en blijft je steak lekker sappig.

Vlees grillen, hoe begin je eraan?

Wil je liever je vlees grillen? Laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen. Zet daarna een grillpan op hoog vuur. Doe ondertussen enkele druppels vetstof op het vlees, maar niet in de pan. Voeg ook kruiden toe, voor extra pit en smaak. Leg het vlees daarna in de warme pan en grill het langs beide kanten.

Andere manieren om vlees te bereiden

Vlees in de oven bereiden duurt langer, en de warmte wordt geleidelijk verdeeld over het hele stuk vlees. Om het proces te versnellen kan je je vlees even aanbakken in de pan en daarna verder laten garen in de oven. De oven is bovendien de ideale manier om wild te bereiden. Daarnaast kan je vlees wokken, pocheren, braden, stoven,…

Vlees tijdens je dieet

Combineer vlees altijd met verse groenten.. Tijdens je dieet kies je het best voor wit vlees zoals kip of kalkoen. Laat gehakt en spek zeker links liggen, want ze hebben een hoog vetgehalte. Heb je toch zin in rood vlees? Kies dan voor de magere soorten zoals een entrecôte of runderlap.

Tags: , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen