Voedingsgewoonten: verband tussen zout en frisdranken?

Auteur: Datum: 26.november 2008

Moeten jongeren minder zout innemen om de consumptie van frisdranken te verminderen?
Het is algemeen bekend: de jeugd is dol op frisdrank. Volgens Britse wetenschappers zou het succes van deze gesuikerde dranken bij jongeren het gevolg kunnen zijn van hun zoutconsumptie. Hen helpen om minder zout te eten zou hun frisdrankconsumptie aanzienlijk kunnen beperken.

Frisdrank en zwaarlijvigheid

Gesuikerde koolzuurhoudende frisdranken zijn zeer geliefd bij de jongeren. Dit gebeurt meestal ten nadele van dranken zoals melk en water. Hoewel geen enkele wetenschappelijke studie een oorzakelijk verband kan aantonen tussen gesuikerde frisdranken en de ontwikkeling van zwaarlijvigheid bij de jeugd, toch is een vermindering van de consumptie van deze dranken een absolute prioriteit, vooral bij jonge kinderen.
Een recent onderzoek uitgevoerd door professor Feng J He van de Londense universiteit geeft aan dat er een rechtstreeks verband zou zijn tussen de consumptie van zout en van gesuikerde frisdranken. Dit onderzoek opent nieuwe perspectieven voor wie zijn consumptie van deze dranken wil beperken.

Britse voedingsgewoonten bij de jeugd

Om tot zijn conclusies te komen, heeft de onderzoeker de gegevens geanalyseerd van een groot onderzoek dat in 1997 uitgevoerd werd bij Britse jongeren (The National Diet and Nutrition Survey for young people in Great Britain). Het onderzoek, waarbij jongeren van 4 tot 18 jaar gevolgd werden, wilde hoofdzakelijk gedetailleerde informatie verzamelen over hun voedingsgewoonten en fysieke activiteit.
Uiteindelijk werden de gegevens verzameld van 1.688 jongeren, 851 jongens en 837 meisjes, met een gemiddelde leeftijd van 11,4 jaar. De onderzoekers vergeleken de consumptie van zout en van gesuikerde dranken, rekening houdend met de leeftijd, het geslacht, het gewicht en het niveau van de fysieke activiteit.

Suiker en zout

De resultaten van het onderzoek brachten interessante gegevens aan het licht. Ten eerste, de hoeveelheid ‘verborgen’ zout (het zout dat reeds in de voedingsmiddelen aanwezig is) vermeerdert met de leeftijd, net zoals de totale consumptie drank.
Gesuikerde dranken vertegenwoordigen 31% van de hoeveelheid geconsumeerde drank bij jongeren van 4 tot 18 jaar, wat vergelijkbaar is met de beschikbare Belgische gegevens. Er is een duidelijk verband tussen de inname van zout en de consumptie van gesuikerde en niet-gesuikerde dranken. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen, voor zowel jongens als meisjes en ongeacht het niveau van de fysieke activiteit.

Minder zout, minder suiker

Bij extrapolatie van deze gegevens, hebben de auteurs van de studie berekend dat voor een kind of een jongere elke vermindering van 1 gram/dag zout zou leiden tot een vermindering van de consumptie van gesuikerde dranken met 27 gram/dag en tot een vermindering van de totale consumptie van drank met 100 gram/dag.
Als de inname van zout bij Britse kinderen gehalveerd werd, zou de consumptie van gesuikerde dranken bij deze kinderen wekelijks met 2 tot 3 glazen gereduceerd worden. In de praktijk zou dat echter ook betekenen dat men de consumptie van fish and chips, frietjes, chips… zou moeten beperken. En dat zijn nu eenmaal typisch Britse gerechten die zeer geliefd zijn!

Wat men moet onthouden: wie minder zout eet, zal minder suiker drinken…

bron: e-gezondheid.be

Tags: , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen