Daarom helpt water drinken bij afvallen

Auteur: Datum: 20.november 2017

Gedurende de dag en nacht verliezen we veel vocht door zweten, plassen en ademen. Om het vochtgehalte op peil te houden moeten we voldoende drinken. Ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag. Voor wie wil afvallen is voldoende water drinken extra belangrijk. Hoe dat werkt lees je in deze blog.

Honger of dorst?

Ons lichaam wil nog weleens het verkeerde signaal naar onze hersenen sturen. Je denkt dan: ‘Ik heb honger’, terwijl je lichaam vocht nodig heeft. In voedsel zit weliswaar vocht, maar je krijgt daarmee ook energie binnen. Die energie slaat je lichaam op als je vorige maaltijd nog niet is verteerd. Probeer daarom eerst een glas water te drinken. Dit geeft vaak al een verzadigd gevoel. Blijft het hongergevoel, dan heeft je lichaam echt energie nodig. Voedsel dus.

Water zorgt voor een gezonde spijsvertering

Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit vocht. Om alle processen in ons lichaam goed te laten verlopen hebben we voldoende water nodig. Dat geldt voor de functies van onze organen, de zuurstoftoevoer, de hersenfunctionaliteit, maar ook voor de spijsvertering en de vetverbranding. Een tekort aan water, kan deze processen vertragen. Dus een lagere spijsvertering en minder energie.

Water zorgt voor goede sportprestaties

Wie bezig is met afvallen en fanatiek aan het sporten is geslagen, heeft meer water nodig. Tijdens het sporten verlies je namelijk veel vocht door zweten. Om alles uit je training te halen is het verstandig om regelmatig kleine slokjes water te drinken gedurende de training. Ook moet je erop letten dat je voor en na de training genoeg drinkt. Wie te weinig drinkt, is snel moe tijdens een training. Toch jammer als je net zo lekker bezig bent.

Tip: Ga voor en na de training op de weegschaal staan. Het gewicht dat je bent verloren is vocht. Ben je bijvoorbeeld 200 gram lichter, drink dan minimaal 200 ml water om het vochtverlies weer aan te vullen. En let op voor sportdranken. Daar zit vaak te veel suiker in.

Je kunt ook te veel water drinken

Denk jij sneller af te vallen door extra veel water te drinken, dan heb je het mis. Sterker nog, het kan zelfs gevaarlijk zijn. Je kunt een watervergiftiging oplopen. Door de waterinname verlaagt de concentratie zout en andere stoffen in het bloed, waardoor je hoofdpijn, misselijk of duizelig kunt worden. Wie echt te ver gaat kan epileptische aanvallen krijgen, in coma raken of zelfs overlijden. Dan moet je wel echt veel drinken. Houd het dus bij genoeg water (gemiddeld 1,5 – 2 liter), dat is goed genoeg!

Water drinken helpt ook tegen slechte adem

Tijdens uw dieet kunt u al snel last krijgen van een slechte adem. Dit is geheel natuurlijk! Water drinken kan dan helpen. Meer hierover weten? Lees dan dit blog bericht.

dieetplan gratis aanvragen