Wat doet overgewicht met je?

Auteur: Datum: 09.augustus 2017

Een kilootje te veel zit er zo aan. Met meer beweging en gezond eten gaat die er wel weer af. Maar hoe meer overgewicht, hoe moeilijker je de kilo’ s kwijtraakt en hoe meer gezondheidsrisico’s. In deze blog leggen we uit wat overgewicht met je doet, zowel lichamelijk als mentaal.

Fysieke klachten bij overgewicht

Hart-en vaatziekten

Overgewicht betekent meer kilo’s. Die kilo’s moet je de hele dag meesjouwen. Ook als je zit drukken de kilo’s op je organen en moet je hart harder werken. Veel overgewicht verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Gewrichtsklachten

Niet alleen je hart moet harder werken door de extra kilo’s. Ook je botten en gewrichten worden (over)belast door overgewicht. Hierdoor slijt het kraakbeen in gewrichten en kun je artrose ontwikkelen. Bewegen wordt dan steeds moeilijker en pijnlijker. Dat is geen leuk vooruitzicht, als we actieve ouderen willen worden.

Diabetes

Overgewicht verhoogt de kans op diabetes type 2. Het werd ouderdomsdiabetes genoemd, maar doordat steeds meer mensen overgewicht hebben, komt het nu ook voor bij jongere mensen. De alvleesklier werkt dan niet goed meer, of de lichaamscellen zijn minder gevoelig voor insuline waardoor de bloedsuikerspiegel te veel stijgt. Diabetes kan lijden tot nog meer aandoeningen zoals oogcomplicaties, nierziekten, erectiestoornissen, incontinentie en hart- en vaatziekten. Het goede nieuws is dat met een dieet en gezonde levensstijl de diabetes type 2 voorgoed kan verdwijnen!

Hoge bloeddruk

Een te hoog cholesterol en/of te hoge bloeddruk kunnen op de lange termijn een hartinfarct of beroerte veroorzaken. Dit kan ook erfelijk zijn, maar in veel gevallen wordt het veroorzaakt door een ongezonde levensstijl en overgewicht.

Kanker

Ook worden verschillende vormen kanker in verband gebracht met overgewicht: borstkanker, nierkanker, baarmoederkanker, dikke darmkanker en slokdarmkanker. Natuurlijk speelt erfelijkheid ook hier een belangrijke factor, maar overgewicht kan wel de kans op kanker vergroten.

Mentale klachten bij overgewicht

Onzeker

Overgewicht is niet alleen slecht voor de fysieke gezondheid, maar ook mentaal kan het een weerslag hebben. Die extra kilo’s maken onzeker. In het ergste geval durven mensen de deur niet meer uit en raken in een isolement, vooral bij veel overgewicht.

Obesitas

Bij obesitas is er een zodanige overmatige vetstapeling in het lichaam, dat bovengenoemde gezondheidsrisico’s veel hoger liggen. Ook neemt de kwaliteit van leven af en ervaren obese mensen depressieve klachten. Als dat het geval is, kun je het beste hulp zoeken. Een dieet met persoonlijke begeleiding is een goede stap. Soms is er meer nodig om de kern van het overgewicht aan te pakken. Aarzel niet om hulp te zoeken, elke kilo minder is gezondheidswinst.

Wilt u weten hoeveel en hoe snel u af kunt vallen met het Precon dieet?

Vraag gratis ons op maat gemaakte dieetplan aan.

Tags:
dieetplan gratis aanvragen