Wat voeding kan doen voor een gezonde huid

Auteur: Datum: 29.mei 2008

Je huid is, zoals je nieren of je hart, een orgaan dat voedingsstoffen nodig heeft. Anders dan bij andere organen, worden bij je huid problemen ook aan de buitenkant zichtbaar. Zo kan je door een tekort aan ijzer bleek zien. Zeker tijdens een dieet kan je huid het zwaar te verduren krijgen: wie een mooie gezonde huid wil, moet ervoor zorgen dat die voldoendevoedingsstoffen blijft ontvangen, ook tijdens een dieet.

Eet voldoende vitamines voor een gezonde huid

Gezond eten is dé manier om een mooie huid te krijgen of te houden. De vitamines uit fruit en groenten spelen een grote rol bij de bescherming van je huid tegen zonlicht. Ze houden ook het afweersysteem van je huid op peil. Via een gezonde voeding komen al die noodzakelijke stoffen precies op de plaats waar je lichaam ze nodig heeft. Zo kan je van binnenuit aan een gezonde huid werken. Streef dus naar een evenwichtige en afwisselende voeding, met minstens 2 stukken fruit en een grote portie (400g) groenten per dag. Mik daarbij op antioxidanten, die helpen tegen huidveroudering en een heleboel andere kwalen. Koken en schillen vermindert het aantal antioxidanten: eet dus ook regelmatig rauwe groenten en fruit. Groenten en fruit met caroteen bevorderen bovendien je teint. Je vindt het in wortelen, spinazie, paprika’s, snijbieten, abrikozen, mango’s en meloenen.

Water is belangrijk voor een gezonde huid

Ook water is erg belangrijk voor een gezonde huid. Als je dagelijks zo’n anderhalve liter water drinkt, slaat je bindweefsel dat op. Zo wordt je huid soepeler en krijg je minder snel rimpels. Voldoende water drinken hydrateert dus je lichaam en daardoor ook je huid. Bovendien zorgt het water voor een gemakkelijkere afvoer van overtollige afvalstoffen. Koffie en thee werken dan weer vochtafdrijvend, waardoor het gunstige effect van water wordt geneutraliseerd. Met die dranken moet je dus oppassen. Ook tabak en alcohol zijn vijanden van een mooie en gezonde huid. Hun verbruik versnelt de veroudering van je huid, beschadigt ze ook én verdoft de teint. Stoppen met roken is een goede manier om je huid opnieuw haar glans terug te geven.

Beweging en sport

Lichaamsbeweging laat je huid goed doorbloeden en heeft daarom een positief effect. Je huid wordt voorzien van de nodige voedingsstoffen en afvalstoffen worden door de snellere bloedstroom beter weggespoeld. Fiets of loop regelmatig. Doe het bij voorkeur in een natuurgebied: daar is meer zuurstof, waardoor je huid nog beter z’n werk kan doen.

Let op met huidcrèmes

Wat met huidcrèmes en andere schoonheidsproducten? Heel vaak bevatten die een heleboel vitamines. Vitamines zorgen immers voor gezonde haren of een gezonde huid. Via de huid of het haar zouden ze worden opgenomen en zo plaatselijk inwerken. Dat is helaas niet altijd het geval. De huid vormt immers een stevige barrière tegen stoffen van buitenaf. Daarnaast bevatten huidcrèmes vaak extra stoffen om lang houdbaar te zijn, een mooie kleur te hebben en lekker te ruiken. Wie de werking van de huid echt wil ondersteunen, kan ook gebruik maken van voedingsmiddelen. In een avocado-masker zit bijvoorbeeld een heleboel vitamine E. Ook maskers van eierdooier, tarwekiemolie en bosbessen kunnen je huid een oppepper geven. De maskers kunnen echter geen slecht eetpatroon compenseren. De huid groeit immers vooral van binnenuit. Gezonde voeding blijft essentieel voor een gezonde huid.

Hoe je huid voeden ?

Stel je balansmaaltijd(en) samen volgens de BCM-piramide. Zorg ook steeds voor verschillende kleuren op je bord. Eet bijvoorbeeld groene groenten en sluit je maaltijd af met rood fruit. Koop rijpe en geurende groenten en vruchten. Kleur en geur bij groenten en fruit wijzen immers op een variatie van voedingsstoffen en anti-oxydantia.

Vitamine A
Goed voor: de groei van nieuwe huidcellen, het vochtgehalte van je huid en de verwijdering van droge huidschilfers
Zit in: margarine, vette vis, melkproducten, lever, eierdooiers en boter

Vitamine C
Goed voor: de aanmaak van collageen, de veerkracht en het natuurlijk afweervermogen van je huid
Zit in: groenten, zoals paprika, spinazie, broccoli, kolen en fruit, met name citrusvruchten

Vitamine E
Goed voor: de vochtbalans van je huid, een soepel huidoppervlak en een gezonde conditie van je huid
Zit in: advocado, volkorenproducten, noten, plantaardige olie, eieren, margarine, …

Besluit: gezonde huid

Een mooi uiterlijk komt niet uit een potje. Meer nog dan allerlei schoonheidsproducten, zorgt een gezonde voeding voor een zachte, egale en stralende  gezonde huid. Wie evenwichtig en gevarieerd eet, krijgt alle essentiële voedingsstoffen binnen voor een mooie huid. Gezond eten laat je stralen.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen