Zijn noten gezond of niet?

Auteur: Datum: 26.februari 2015

Noten zitten boordevol goede vetten, vitaminen en mineralen. De ideale snack tussendoor dus. En bovendien: een gezonde vleesvervanger. Ontdek hier waarom noten gezond zijn en voor welke noten je het best kiest.

Eet regelmatig gezonde noten

Noten zijn niet alleen het ideale tussendoortje, ze kunnen ook perfect dienen als vleesvervanger, omdat ze rijk zijn aan eiwitten. Voeg bijvoorbeeld een handjevol noten toe aan je slaatje of je pastagerecht. Noten zijn namelijk een uitstekende bron van mineralen en vitaminen, zoals ijzer, vitamine B en E. Noten zijn voedzaam en leveren je heel wat energie. De vezels in noten zorgen dan weer voor een goede darmwerking. Noten zijn dus de perfecte gezonde snack om die energiedip na de lunch op te vangen.

De voor- en nadelen van noten

Noten zijn daarnaast goed voor de cholesterol. Zo verlagen ze het totale cholesterolgehalte en daarbij daalt de slechte LDL-cholesterol. Over de invloed van noten op hartziekten werden al veel tegenstijdige zaken geschreven. Er is namelijk een sterke aanwijzing dat noten de kans op hartziekten, galstenen en darmkanker verkleinen.

Noten worden weleens als dikmakers bestempeld. Ze hebben een relatief hoog vetgehalte, maar bevatten vooral goede vetten, zoals omega-3 en omega-6-vetzuren. Omega 3-vetzuren vind je bijvoorbeeld ook in vis. Noten zijn dus rijk aan goede, onverzadigde vetten, maar arm aan verzadigde vetzuren.

Daarom raden we aan om regelmatig een handvol noten te eten zodat je de essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. Vermijd hierbij wel de gezouten noten, en kies voor de onbewerkte, natuurlijke varianten.

Welke noten zijn gezond?

De hoeveelheid verzadigd vet verschilt per soort. Hazelnoten, walnoten of amandelen bevatten bijvoorbeeld meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan cashewnoten en pinda’s. Vooral amandelen hebben een laag vetgehalte. Ook walnotenzijn een aanrader, want ze bevatten veel omega 3-vetzuren.

Conclusie? Noten zijn een gezond tussendoortje, maar een handvol noten per dag is genoeg! Zo geniet je ten volle van de essentiële voedingsstoffen, zonder daarbij te veel vetten of calorieën op te nemen.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen