Zo kan het ook: gewicht verliezen tijdens je slaap!

Auteur: Datum: 22.mei 2014

Ben jij iemand die graag en vooral véél slaapt? Dan hebben we goed nieuws. Een gemiddelde nachtrust van 7 à 8 uur zorgt er namelijk voor dat je veel gemakkelijker je streefgewicht bereikt. Te mooi om waar te zijn? Dan moeten we je toch even tegenspreken: Al slapend gewicht verliezen is géén fabeltje. Er is wel degelijk een wetenschappelijke verklaring voor. Lees er hier alles over!

Gewicht verliezen: een kwestie van de juiste leefgewoontes

Laten we om te beginnen een hardnekkige dieetmythe de wereld uit helpen. Gezond vermageren doe je niet door jezelf uit te hongeren. Integendeel, gezond afslanken is gebaseerd op een evenwichtig eetpatroon in combinatie met voldoende beweging en gezonde leefgewoontes. En daar maakt voldoende nachtrust een belangrijk onderdeel van uit. Wie voldoende slaapt, voelt zich beter in zijn vel en zal minder behoefte hebben aan een calorierijke opkikker of een hapje troost.

Slapen versus eten: het zijn de hormonen die het ‘m doen

De link tussen nachtrust en gewicht verliezen heeft alles te maken met de aanmaak van volgende hormonen:

  • Leptine: Wanneer je slaapt, maakt je lichaam extra leptine aan. Dit hormoon helpt je om de ‘onnodige’ eetlust te onderdrukken.
  • Ghreline: Dit hormoon heeft dan weer een omgekeerde werking. Het bevordert je eetlust. Wie voldoende slaapt, vermijdt dat zijn ghrelinepeil de hoogte ingaat. Op die manier wordt het net iets gemakkelijker om nee te zeggen tegen die verleidelijke chocoladereep in de automaat.
  • Cortisol: Dit stresshormoon krijg je op peil door voldoende te slapen en helpt je om zonder problemen uit bed te raken. Geef toe: als je fris en monter opstaat, smaakt het ontbijt een stuk beter. En laat een evenwichtig ontbijt nu net de basis zijn voor een gezond eetpatroon en dito lichaamsgewicht.

Ook suiker speelt een belangrijke rol

Naast je hormonenhuishouding is er nog een tweede cruciale factor die bij afslankers ongetwijfeld een belletje zal doen rinkelen: suiker. Wanneer je onvoldoende slaapt, ben je minder glucosetolerant, waardoor je in de namiddag af te rekenen krijgt met het beruchte suikerdipje. De kans dat je dan naar een ongezonde snack grijpt, is bijzonder groot. Wie plannen heeft om vanavond eens vroeg onder de wol te kruipen, voegt dus maar beter de daad bij het woord!

Tags: , , , , , , , ,
dieetplan gratis aanvragen